Thursday, April 16, 2015

PASUM



The 'Symmetry' of PASUM's new building

Last updated: 28/1/2016






Actually kamu akan mendapat buku panduan tentang PASUM
dan everything yang akan kamu belajar di PASUM
peraturan dan segala bla2
akan terkandung dalam buku panduan tu


Untuk list program pengajian di PASUM, yuran, kemudahan, course dan sbgnya
sila tekan link brosur pengajian asasi tersebut
----> Brosur Program Pengajian PASUM



PUSAT ASASI SAINS UNIVERSITI MALAYA


Dengar je UM
siapa tak nak masuk kan?
But
of course
pelajar2 top jelah kan boleh masuk?


Yang tak dapat result top2 jgn sedih
Now I gonna tell you why you need a very flying colour to enter PASUM


Nama pun UM kan
Belajar pun mmgla trSGTLA LAJU
lecturer pun takkan ada masa nak ulang balik benda SPM dengan kamu
Dan di sini kamu akan menghadapi cabaran dari segi fizikal dan mental


So bg pelajar2 yg tak dapat result top2 tu
dikhuatiri tak dapat nak catch up
dikhuatiri lecturer mengajar blank je kat situ
(sbb even pelajar2 yg top2 ni pun kdg2 tercicir kat blkg)
But my advice
if you brave enough and you think you can handle it all
welcome to PASUM
tapi kalau setakat 2A 4A tu bye la



So ...
di PASUM ni...
tak silap saya
ada 4 pilihan program


1. Asasi Sains Hayat
2. Asasi Sains Fizikal
3. Asasi Pengajian Islam dan Sains
4. Asasi Alam Bina
(Batch Pasum 14/15 merupakan batch terakhir asasi alam bina)


Since I'm a 'budak hayat'
so I will focus more on Asasi Sains Hayat and Sains Fizikal




What we gonna learn in Sem 1 and Sem 2 ?



Sains Hayat










Sains Fizikal






So I bet you don't understand with the course code and hours and bla2
Tp hakikatnya
Itulah course code dan pelajaran yang anda akan tempuhi di PASUM
Jangan risau kalau tak faham apa course code semua tu
Sebab nanti time minggu orientasi kamu akan diberi taklimat tentang subjek pelajaran oleh lecturer






If you have any questions please contact me at
my FB:Zaini Luo 
or
my email:luozaini@gmail.com



13 comments:

  1. Saya nak tanya, utk 2016 ni ada temuduga ke untuk asasi sains hayat ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Start sesi 2015/2016, tiada temuduga untuk kemasukan ke pasum. Sebarang perubahan tertakluk kepada pihak pengurusan pasum :)

      Delete
  2. Thanks kak! really help a lot! :)

    ReplyDelete
  3. assalam, proses pembelajaran dalam english ke bm? lab report in english ke bm? i heard the lab report is in bm. Is it true?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proses pembelajaran fully in english, and yes lab report need to be written in english too.

      Delete
  4. kalau dapat x dpat straight leh masuk gak ke kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut syarat kemasukan ke PASUM, paling minimum A- bio / math dan B untuk matapelajaran lain, tapi disebabkan saingan daripada pelajar-pelajar yang Straight A, jadi pihak PASUM mostly akan ambil pelajar Straight A, tapi jika kurang pelajar yang mohon PASUM, mereka akan ambil je pelajar yang tak Straight A. Boleh rujuk syarat kemasukan di sini https://www.um.edu.my/docs/default-source/syarat-kemasukan-bachelor/brosur-program-pengajian-asasi-universiti-malaya-2015-new.pdf?sfvrsn=2

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Kalau ambik asasi sains hayat leh jadi engineer ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya boleh, bidang degree yang boleh sambung bagi asasi sains hayat lebih luas, termasuklah architecture, engineering dan bidang2 yang melibatkan biology physics dan chemistry . Tetapi kalau ambil sains fizikal, tak boleh sambung bidang yang ada subjek biology.

      Delete
  7. Replies
    1. Basically, pre-U ada banyak jenis, sama ada Asasi, STPM, Diploma atau Matrikulasi.

      Asasi (Foundation) dan A-level sebenarnya tiada banyak perbezaan, terutama dari segi silibus.

      Apa yang membezakan Asasi dan A-level adalah namanya sahaja.
      Biasanya pre-U yang dioffer oleh kolej-kolej atau universiti swasta, dia dipanggil A-level.

      Manakala pre-U under universiti awam (UM, UPM, UKM), kita gelarkan dia 'Asasi / Foundation'

      Jika kita sambung Asasi di bawah universiti awam, kita berpeluang untuk menyambung ke ijazah sarjana muda sama ada di universiti awam tempatan atau ke luar negara. Jika ambil A-level under universiti swasta, sijil itu biasanya tak boleh apply universiti awam, tetapi hanya boleh sambung universiti swasta atau mana2 universiti luar negara yang terima sijil A-level (contoh: Singappore) .

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete